Textildesigner – ett yrke med många möjligheter

Textilier används inom en mängd olika branscher, och inom lika många branscher kan en textildesigner arbeta. Som textildesigner arbetar man nämligen inte bara med att ta fram olika mönster, utan även med tygets sammansättning, struktur och ytbehandlingar.

Den mest självklara industrin för en textildesigner är kanske inrednings- och möbelindustrin. En stor arbetsgivare åt textildesigners i Sverige är IKEA och deras textilavdelning i Älmhult. Här arbetar textildesigners med att ta fram nästa kuddfodral, påslakan eller sofföverdrag som du hittar i IKEAS sortiment. Om du vill köpa ett nytt sofföverdrag men tycker att det är ett för stort projekt att ta dig till IKEA kan du istället besöka shoppingguiden Shopello.se. I arbetet på IKEA:s textilavdelning ingår för vissa även att resa till Kina och Taiwan för att besöka IKEAS textilleverantörer.

En annan industri som har behov av textilier är bil- och fordonsindustrin. Det är en industri med mycket specifika krav på sina textilier, eftersom de måste vara slittåliga, komfortabla och brandsäkra. Dessutom ska de fortfarande vara estetiskt tilltalande. Att kombinera alla dessa faktorer kan vara utmanande, och det faktum att man ofta samarbetar med flera olika kunder gör arbetet mycket varierande.

Vill man snarare arbeta enbart med estetiken kan man behöva starta ett eget företag, eftersom man då kan satsa helhjärtat på sin egen design och sitt konstnärliga uttryck. Med stor sannolikhet kommer slutkunderna att finnas inom inredningsindustrin, men det finns möjlighet till variation. Många företag idag skapar till exempel en egen grafisk profil, och ett bra komplement till den kan vara unika textilier som designats enkom för företaget.

woman cuts material with scissors

woman cuts material with scissors

För att driva branschen framåt krävs också forskning inom textil. En möjlighet för en textildesigner med en kandidatexamen är därför att välja en akademisk karriär – att först studera till en masterexamen och sedan doktorera i textildesign. Detta är till exempel möjligt på Textilhögskolan i Borås. En doktorandtjänst kan efter avslutad avhandling leda till en anställning som forskare och undervisare.

Dessa är endast några exempel på den mångfald av valmöjligheter som finns för den som studerar textilier, har en passion för textilier och vill arbeta med textilier. Om man dessutom kombinerar textildesign med till exempel modedesign, öppnar sig en hel rad nya möjligheter, inte minst en karriär som kläddesigner.