Designpriset Index

Index är ett danskt designpris som syftar till att premiera de designers som arbetar för en mer human värld, och som engagerar sig socialt och politiskt. Eller mer kortfattat uttryckt: ”Design som förbättrar livet.” Som exempel på sådan design kan nämnas pristagarna av Index år 2010: en bärbar spis, utformad för tredje världen, en ultraljudsmätare som kan användas utan el, för de som är gravida och bor i områden utanför elnätet, en sajt som möjliggör mikrolån för entreprenörer i fattiga länder, en bok som ska få oss att reflektera över hur lite vi vet om vad saker tillverkas av och en kombinerad väska och säng för uteliggare. Om du vill köpa mer traditionellt designade sängar till ditt hem, hittar du ett stort utbud på Sleepo.se.man-772718_640

Indexpriset är unikt inte bara på grund av dess syfte och pristagare, utan också på grund av prissumman: en miljon danska kronor till vardera pristagare, en summa som saknar motsvarighet i designvärlden. Dessutom står priset ut från mängden genom att pristagarna är jämnt fördelade över världen. Kigge Hvid, som är vd för Indexpriset, menar dock att priset är en naturlig fortsättning på den danska designtraditionen. Humanism, social förståelse och rättvisetänkande menar han var de värderingar som gjorde dansk design så framgångrik och inflytelserik under 1900-talet. Han ser hållbar och social design som ett sätt för industrin att följa med sin tid, och att det inte längre är någon mening med att fortsätta designa och hylla ”minimalistiska soffor och exklusiva mobiltelefoner”.

Hvid skulle med andra ord bli glad över den utveckling man ser idag. När priset stiftades i början av 2000-talet var grundarna nämligen mer eller mindre ensamma om att tänka i dessa banor, men sedan dess har de fått sällskap av allt fler designers och arkitekter som satsar på socialt och politiskt engagemang. I Sverige och Norge drivs flera projekt med liknande målsättningar som Index, till exempel Iaspis i Sverige och Fantastic Norway i Norge. Kanske kommer design i framtiden att allt mer bli det som juryn för Indexpriset ser det som: ett verktyg för att kämpa mot sociala orättvisor och finna lösningar på problem som klimatförändringar och överkonsumtion.

Taggar