Nils Strinning

Nils ”Nisse” Strinning var en av nittonhundratalets svenska formgivare som var med och byggde grunden till det som kallas för Scandinavian Design, ett rakt och enkelt formspråk som numera är mer trendigt än någonsin. Nils föddes i Kramfors den 8 december 1917 och blev tidigt intresserad av slöjd. Han studerade vis Kungliga tekniska högskolan mellan åren 1940 till 1947. Under denna perioden träffade han även Kajsa Svanholm, som senare skulle bli hans hustru. De två designade redan under studietiden ett diskställ med plastöverdragna metalltrådar. Själv idén och formgivningen såldes så småningom vidare till Arne Lydmar som startade ingenjörsfirman Elfa, namngiven efter diskstället och de återföljande produkterna i samma design. Det företaget är idag ledande i Europa inom sin bransch.

Den kostnadseffektiva hyllans fader

New York, USA: United State Headquarters with the members flags erected on the poles.

Stringhyllan – sinnebilden för det nya sextiotalet är en idag mycket välkänd möbel som finns i flera olika färger formgavs av makarna Nils och Kajsa. De båda deltog i förlaget Bonniers bokhylletävling och bland 194 bidrag som skickades in från deltagare världen över vann paret Strinning. De utgick från sin tidigare design i Elfa-hyllan när de skapade sin produkt som enligt tävlingsreglerna skulle vara billig, enkel att skicka och sätta upp. Hyllan blev en succé, inte bara i Sverige och Skandinavien utan snart även över hela världen. Det var också denna hylla som har gjort makarna kända. År 1950 beställs möbeln till kontoren i FN:s nybyggda högkvarter i New York och 1954 prisades Stringhyllan vid den årliga formgivningsmässan på konstmuseet Triennalen i Milano. Ursprungsmodellen har stålgavlar, som likt stegar klättrar upp på väggen, men 1953 lanserad Plex, en modell med gavlar i plexiglas. Den varianten finns än idag på marknaden och lämpar sig mycket väl i exempelvis badrum.

Succén upprepades inte med möbler

Nils String formgav mer än bara String under sin långa period som designer, men samma succé som med Stringhyllan nådde han aldrig med någon annan möbelprodukt. Dock fick han och hans hustru Kajsa stora framgångar med plastföremål som bunkar och skålar under 1960- och 70-talet, ett exempel är bunken Visp. Dessa föremål är idag eftertraktade av samlare på andrahandsmarknaden, om du har en Visp hemma i köket ska du vara rädd om den. Om du vill inreda med en Stringhylla finns det många varianter att välja på, dels väggavlar i olika färger och längder, dels olika typer av hyllplan . Vad sägs om svartlackad eller valnötsfanérade plan? Hyllorna är möjliga att bygga ut till riktigt stora mediesystem med skåp och tidskriftshylla. Vill du kombinera med andra produkter av Nils Strinning rekommenderas den otroligt moderna stolen High Tech i varmförsinkat stål. Produkten designades för Grythyttan Stålmöbler 1984. Strinning avled den 10 maj 2006.