Var kan man sälja sin konst?

Det finns många steg i livet som konstnär. Det kan vara så att du utbildat dig, arbetat hårt och tillslut färdigställt ett flertal verk, finns nu något mer du kan göra? Vissa konstnärer väljer att sälja sin konst och anledningarna bakom detta kan vara många. Några vill finansiera en karriär som konstnärer och för några är det naturligt att dela sprida sin konst på detta sätt. Har du själv några verk som du funderar på att sälja vidare? Det finns en rad av olika vägar att ta om du vill sälja din konst. Följ med när vi går igenom några av de mest vanliga.

stormadesign2.se

Ingen konst att sälja konst

Om du vill sälja konst skiljer sig processen någorlunda åt beroende på om du är skaparen eller ägaren av verket. Om du exempelvis har ärvt en tavla som du nu vill sälja vidare ska du börja med att få konstverket värderat. Dem som värderar konst är oftast människor som har lång erfarenhet inom försäljning av konst och som vanligtvis är utbildade inom exempelvis konst eller konsthistoria. Du kan kontakta både en auktionsbyrå eller gå till en konsthandlare för att få hjälp att få ditt konstverk värderat. Kom också ihåg att det finns olika experter inom olika konstområden och att de ofta är på resande fot genom landet. När du fått en värdering är det upp till dig om du vill gå vidare med en försäljning, tavlan kanske är mer värd på din vägg än som pengar på ditt konto? Om du vill gå vidare med försäljning kan du exempelvis skriva ett kontrakt med en auktionsfirma eller lägga upp en annons på sidor som Allaannonser.nu och sälja den privat.

Sälja konst på nätet

Om du ska sälja konst på nätet är det viktigt att du ger din potentiella köpare så mycket information som möjligt. Du kan bland annat referera till din tidigare värdering och se till att konstverket är väl dokumenterat med bilder och relevanta papper. När du fotograferar en tavla kan du tänka på att få med små detaljer som är viktiga för din köpare. Det innefattar bland annat fram- och baksida, signatur och eventuella skador på duk eller ram. Tänk också på att inkludera mått på duken men även på ramen. Om ditt konstverk läggs upp för auktion kommer den direkt att bli tillgänglig för konsthandlare över hela världen. Det finns massor av människor som ständigt söker runt på internet för att finna intressanta föremål att köpa. De kommer att söka efter specifika konstnärer, stilar och termer så se till att göra det lätt för dem att hitta dig. Du kan få ytterligare hjälp på internet om du vill ha fler råd innan du lägger upp din konst för försäljning.