Lycka för en älskare av vintage är att hitta en hel kartong med en komplett serie av Stig Lindbergs porslin Berså, med de klargröna bladen som växer parvis i ett vertikalt mönster. Serien blev en försäljningssuccé redan när den lanserades. Den tillverkades av Gustavsbergs porslinsfabrik mellan 1961-1974. Den är en klassiker och vissa delar produceras även idag men samlare vill förstås hitta de gamla delarna. Fördelen med de nya är att de tillverkade i benporslin och kan diskas i maskin. Gamla delar dyker upp då och då på auktioner. Att hitta delar av servisen på loppis är svårare i dag men ibland händer det.
Populär bland samlare
Vem ligger då bakom designen av Berså och många andra av Gustavsbergs klassiska populära mönster? Stig Lindberg är en av Sveriges hyllade formgivare och han är lika känd för sina fajansföremål från 40-talet som för bruksföremål och serviser från 50 och 60-talet. Det är han som ligger bakom serviserna Berså, Adam, Aster, Eva och flera andra som idag är populära bland samlare. 1937 började Lindberg sommarjobba på Gustavsbergs och där blev han kvar i många år. 1949 övertog han det konstnärliga ledarskap och blev en inflytelserik person hos Gustavsbergs. Han arbetade även med schablontryck på textilier och illustrerade barnböcker samtidigt som han smyckade ut offentliga lokaler.
Produktiv konstnärlig ledare
1957 lämnade Lindberg sin post på Gustavsberg och blev huvudlärare i keramik vid konstfack. Både glaskonstnären Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien var några av hans mer kända elever. Samtidigt som han arbetade på konstfack formgav han glas åt Kosta glasbruk och danska Holmegaard glasvaerk. Han fortsatte dessutom att designa vardagsporslin bland annat åt Gustavsbergs. Under åren 1971-1980 återvände han till Gustavsbergs, även nu som konstnärlig ledare. Därefter flyttade han till sitt hem i San Felice Circeo, Italien, där han fortsatte att arbeta i sin studio, fortfarande anställd av Gustavsbergs. 65 år gammal avled han av hjärtinfarkt i sitt hem i Italien.