Drejning

Drejning är en teknik för tillverkning av koppar, blomkrukor, muggar, skålar, urnor och tallrikar med mera – där lera formas till just runda föremål. Den som har detta som yrke kallas keramiker eller krukmakare.

Utrustning för drejning
För att kunna framställa runda föremål i lera behöver man en drejskiva.

En drejskiva är tung och kan sättas i rörelse på olika sätt. Det har funnits både handdrivna och fotdrivna varianter. Numera drivs de av elektricitet om än de varierar en smula i utförande.

De dokumenterat första drejskivorna uppfanns i det antika Egypten runt år 3000 före vår tideräkning.

Verktyg
Keramikern använder sig även av andra verktyg som en liten platt och hård bricka  för att få till en en jämn yta på väggarna. Man använder sig också av en svamp för att suga upp överflödigt vatten. Därtill har man en tvinnad ståltråd mellan två träpinnar för att skära loss kärlet från drejskivan. Med hjälp av knivar skärs överkanten ren vid behov. För det fall olika mått behöver kontrolleras kan även en passare med böjda skänklar komma att behöva användas, fast även mätstickor kan behövas.Drejning2

Så går det till
Innan man kan börja dreja behöver leran bearbetas så att alla luftbubblor försvinner ur den. Därefter  fästs en lagom stor bit av materialet, som motsvaras av hur stort det färdiga föremålet i slutänden kommer att bli. Med keramikerns händer som doppats i vatten, centreras lerklumpen på den roterande skivan. Först formas ett hål av krukmakarens fingrar varefter väggarna dras upp. Här arbetar man samtidigt både från innersidan och yttersidan av kärlets väggar.

Det går även att tillverka ovala eller fyrkantiga föremål på en drejskiva. Fast då bearbetas väggarna när skivan står still. Keramikern kan då  trycka ihop kanterna till en kub eller oval då kärlet fortfarande är mjukt. Då kärlet torkat till läderhård konsistens kan föremålet efterbearbetas.

Bränning och glasering
Då föremålet torkat vilket kan ta upp till en till två veckor, bränns det i en första omgång i keramikugnen. Vid den här bränningen sker en kemisk process, som gör att leran inte längre kan återgå till det ursprungliga tillståndet. Det är i den här processen som allt vatten dunstar ut ur lergodset.

Därefter kan godset glaseras. Föremålet får en glasyr, det förglasas när kärlet bränns en andra gång. Genom glasyren blir föremålet vattentät. Glasyren kan ge en dekorativ effekt på olika sätt. Den kan få struktur, vara färgad eller ge högglans. Man kan lägga glasyren i lager, med flera bredvid varandra för en vacker effekt.

Från start till mål tar det runt tre veckor från det att keramikern börjat dreja ett föremål tills att det är klart. Efter sista bränningen kan det säljas i butik.

Kort om keramik
Keramik är en benämning av både framställningen av och de föremål som görs. De kan göras i allt från lergods, stengods, flintgods, porslin m.fl.

Handdrejad keramik är både vackert och exklusivt – vart föremål är unikt – med keramikerns personliga touch.